**(1) From Auckland to Waitangi is 229 kilometres. We left Auckland at 9.39 am and arrived at Waitangi at 3.31 pm. Remember we also made three stops before we arrived at Waitangi.**

**How do the stops we made affect the travel time?**

**(ANSWER) The stops we made affected the travel time because wherever we stopped we spent a few minutes to roam around, so that made our travel longer.**

**(2) What is your estimate for the average speed the bus was travelling?**

(ANSWER) 85km

(3) If the average speed of the bus is 80 km/h, what time would we have arrived at Waitangi if we didn’t make any stops?

(ANSWER & STRATEGY)

STOP 1: 45 minutes

STOP 2: 30 minutes (add these times up) = 1 hour and 40 minutes

STOP 3: 25 minutes

Time we arrived at school: 3:31pm - 1 hour = 2:31pm - 31 minutes = 2:00pm = 9 minutes = 1:51pm

(4) The hairdresser has 4.5 litres of dye left. Each tint uses 0.375 millilitres of dye. How many tints can the hairdresser do?

KEYS:

Hairdresser has 4.5 litres left of dye

Each tint uses 0.375 litres of dye

STRATEGY:

0.375ml x 2 tints = 0.750ml

0.375ml x 4 tints = 1.500L

0.375ml x 8 tints = 3.000L (add the answers)

0.375ml x 4 tints = 1.500L (add the tints)

3.000L + 1.500L = 4.500L = 4.5 litres

8 tints + 4 tints = 12 tints (ANSWER)

(5) Three boys share two pizzas equally. Eight girls share six pizzas equally. Who gets more pizza, one of the boys or one of the girls?

BOYS: None because they shared it EQUALLY

GIRLS: None because they shared it EQUALLY

(6) Bas needs to buy 114 cans of soft drink. How many 6-packs should he get?

STRATEGY & ANSWER:

6 x 10 = 60

6 x 20 = 120 (Subtract 1 away from 20 to make 19 because 120 is 6 more than 114)

6 x 1 = 6, so, 120 - 6 = 114

20 - 1 = 19 sets of 6-packs (ANSWER)

(7) In 1912 the world record time for the 100 metre sprint was 10.6 seconds. It is now 9.69 seconds. By how much has the record changed?

STRATEGY & ANSWER:

9.69 + 0.31 = 10.0 (add 0.31 & 0.6)

10.0 + 0.6 = 10.6

0.31 + 0.6 = 0.91 seconds

MAINTENANCE:

⅗ + 4 ⅘ = 5 2/5

6/8 - ⅜ = 3/8

23.3 + 2.89 = 26.19

0.008 + 0.07 = 0.078

3.42 + 8.97 = 12.39

## No comments:

## Post a Comment